Skip to content

Hvorfor bruke primer?

Hvorfor bruke en Primer?

En god primer vil være din bestevenn når du bruker sminke og er en absolutt must have i sminkeveska.  En primer, eller som det heter på norsk,  en grunning sørger for å legge et godt grunnlag før man legger på sminke. En primer fyller inn porer og teksturer i huden og sørger for en jevn overflate og mindre synlige urenheter. Den hjelper også med å sørge for at sminken holder seg på plass over lenger tid.

The beginning is the most important part of the work -plato

Forskjellige typer Primere

Vannbasert eller silikonbasert

De fleste primere kommer i en eller annen flytende form og du bør derfor legge merke til om primeren er vannbasert eller silikon basert. Vannbaserte primere kan i hovedsak virke som en lett fuktighetskrem som etterlater huden myk og godt fuktet. Silikonbaserte vil legge seg mer som et beskyttende lag på huden og sørger for at sminke ikke synker ned i porer. Dette er mer en smak og behag valg så her kan det være greit å teste ut hva du liker.

Det finnes flere forskjellige typer primere og det er viktig å sette seg inn i hva slags primer som passer deg og dine behov best. En god primer vil være din beste venn, men velger du feil kan du oppleve å få flere problemer enn du hadde til å starte med. Så la oss gå gjennom noen forskjellige typer sånn at du vet hva du skal se etter.

Først og fremst har du primere til forskjellige områder. Det mest vanligste  er en ansiktsprimer som du kan bruke i hele ansiktet. Det er også egne primere til områder som lepper, vipper, øyne og bryn. Dette kan kanskje virke som mye, men de fleste er ganske greie å holde styr på. Det som kan lage utfordringer er å velge den ansiktsprimeren som passer deg.

Tørre Primere

Det finners også primere i pulver form for de som foretrekker det. Hvis du velger riktig her kan du få en primer som dekker, uten å tette.  Som regel vil vi dekke porene våre, men det er ikke bra å tette de helt heller. Mineral Primere passer best om du bruker andre mineral produkter.

Hvordan velge riktig Primer?

For å kunne velge den primeren som skal bli din bestevenn må du være obs på et par ting. Du bør velge en primer som passer til hudtyper din, hvis ikke kan det hende at resultatet ikke blir helt som ønsket. Du bør også tenke på hva slags finish du ønsker.

Om du ønsker å vite mer om hudtypen din eller usikker på hva slags hudtype du har, kan det være lurt å få sjekket det. Vi anbefaler å se en spesialist for å finne ut nøyaktig hva huden din trenger for å være frisk og sunn.  Vi har laget en enkel oversikt på en av våre andre sider, om du ønsker kan du trykke HER og bla deg et lite stykke ned.

Tørr hud

Når du har tørr hud er det viktig med fuktighet så huden og sminker ikke tørker inn og at det blir sprekker. Det kan være en fordel å gå etter primere som har hydrerende eller fuktighetsgivende i navnet sitt, da vet du at du får noe som gir huden rik med fuktighet. En hydrerende primer kan også gi mer glød til huden.

Fet hud

Primere for oljete hud skal regulere og kontrollere oljen i huden og etterlater seg som regel et matt resultat. Her kan det lønne seg å se etter en primere med navn som matt finish eller pore minimising.  

Normal hud

Har du normal hud kan du så å si velge fra øverste hylle. Velg en primer etter ønsket resultat, om det er matt, glødende eller noe midt i mellom. Beskrivelsen på primeren sier som regel noe om hvilken finish den har.

Kombinasjons hud

Om du har en kombinasjon mellom normal og oljete hud kan du bruke en oljekontrollerende primer da denne vil hjelpe de oljete områdene. Har du en blanding av tørr og normal hud kan det være greit å velge en primer med fuktighet så de tørre områdene ikke lager sprekker i sminken.

Skulle du slite med en kombinasjon av oljete og tørr hud kan det være greit å teste seg frem. Kan du blande to produkter å bruke i hele ansiktet? Bruker du to primere og påfører de på sine egnede områder eller finner du en primer som kan brukes på både fet og tørr hud? Det finnes primere som ”passer for alle” men det kan være greit å vite at det er ikke alltid det lønner seg når man har kombinert hud. Test deg frem til en løsning du liker

Sensitiv hud

Hvis du sliter med rødhet kan en primer med grønne undertoner være greit å teste ut, da disse vil nøytralisere rød fargen. Det kan også være en fordel og se litt nøyere på ingrediens listen da du vil ha ingredienser som hjelper med å roe og lindre huden, eksempel er aloe vera.

Om du også sliter med kviser eller acne kan det være lurt å se etter ingredienser som bekjemper dette. Unngå også veldig kjemiske ingredienser da disse ofte kan gi sensitiv hud utbrudd.

The beginning is the most important part of the work -plato